#enjoythedistance, maar hoe?

blogdcfkopie_20

Hoofddorp - 15 maart 2019

In dit gastblog vertelt een van onze Ambassadeurs hoe hij zijn Internationale baan combineert met een druk gezinsleven en toch in staat is veel te sporten. In 2018 fietste hij ruim 10.000 km. Ook voor 2019 heeft hij mooie, sportieve doelen waaronder deelname aan een triatlon. Maak kennis met Mathys, op Instagram actief als Dutch_Cycling_Friend. 

Al sinds jonge leeftijd was ik geïnteresseerd in sport; zwemmen, fitness en hardlopen. Daarnaast vind ik het ook fantastisch om te windsurfen en wintersporten. Zes jaar geleden brak ik op ongelukkige wijze mijn voet en omdat ik mijn enkel niet te zwaar kon belasten zocht ik naar een alternatief voor het hardlopen. Ik wilde het liefst een buitensport beoefenen en zo kwam ik uit bij het wielrennen. Zoals de meesten begon dit met een kort rondje op een geleende fiets met geleende kleding. Al snel realiseerde ik dat ik deze sport erg leuk vond en dus investeerde ik in een eigen fiets met bijpassende kleding. In het eerste jaar fietste ik vooral in de weekenden waarin de zon scheen en verder dan 60-70 kilometer ging het niet.

Ik genoot zo van het wielrennen en wilde het vaker doen dus besloot ik te onderzoeken of het mogelijk was om naar mijn werk te fietsen. Ik heb het geluk dat op mijn werk alle faciliteiten aanwezig zijn, een kluisje, douchegelegenheid en een plek om mijn fiets te stallen. Wat begon met één woon-werk rit per week veranderde al snel in meerdere ritten per week. De afstand naar mijn werk is “slechts” 25 kilometer maar als je dat meerdere malen per week, twee keer per dag fietst dan tikt het toch lekker aan. Ook in de wintermaanden fiets ik zo lang mogelijk door.

fotoinblog_21

Een drukke baan, een gezin het vergt nogal wat van je en daarnaast wil je natuurlijk ook nog lekker sporten. Hoe ik dat doe? Ik deel het graag met je!

1. Onderzoek of het mogelijk is om op de fiets naar je werk te gaan
Dit levert je twee trainingen per dag op en het is echt heerlijk om je werkdag te starten én te eindigen met een fietsrit. Zo maak je je kop echt even helemaal leeg. Tegenwoordig hebben veel werk locaties wel een mogelijkheid om te douchen. Daarnaast is het handig als je ergens je kleding kunt ophangen en je fiets kunt stallen op een veilige plek. Investeer in een goede fietsrugtas zodat je hierin je schone kleding, een reservebandje, minitool en lampjes kunt meenemen. Zelf heb ik veel baat bij een rugtas die voorzien is van een Airspeed systeem. Dit houdt in dat er ruimte zit tussen je rugtas en je rug. Dit voorkomt dat je met een extreem natte rug op je werk aankomt.

2. Plan per week je sportactiviteiten
Als je weet dat donderdag een drukke, lange dag is op je werk, ga dan eerder in de week al fietsen. Stel realistische doelen en houd deze bij met een sportapp. In deze app kun je bijhouden hoeveel kilometer je die week al gefietst hebt en dat werkt erg motiverend. 
Wat ook helpt is om te variëren in de route. Kies eens een iets langere route, misschien heeft die route wel minder stoplichten en ben je uiteindelijk net zo snel.

3. Maak duidelijke afspraken met je gezin
Spreek bijvoorbeeld af dat je in het weekend een lange rit maakt. Wees hierbij flexibel op welke dag en tijdstip je deze rit gaat maken. Zo moet het soms tussen een voetbaltraining en een verjaardag door. Ook kun je extra vroeg opstaan zodat je voordat het gezin is opgestart alweer terug bent. Stippel een route uit waarvan je weet dat je die binnen twee uur kunt fietsen. Dat maakt het maken van tijdafspraken duidelijk.

4. Installeer een goede weer app op je telefoon
Desnoods kun je een upgrade kopen zodat je net iets meer informatie uit de app kunt halen. De wekelijkse weersvoorspelling helpt je bij het plannen van je ritten. Als je op woensdag ziet dat het zaterdag de hele dag gaat regenen maar zondag half bewolkt is dan kun je je plannen erop aanpassen.

6. Deel je sportdoelen met je gezin
Het is natuurlijk ook leuk om samen te sporten. Ga hardlopen terwijl je kinderen op de fiets of step naast je rijden. Of doe een herstel ritje in een rustig tempo met het hele gezin. Gaat het te langzaam dan kun je altijd een paar korte sprintjes tussendoor doen. Vinden de kinderen ook altijd leuk!

5. Fiets met vrienden
Je hebt vast vrienden die ook graag fietsen. Gooi ze allemaal in één WhatsApp groep en plan gezamenlijk een langere rit voor in het weekend. Neem het initiatief en stuur op woensdag al een bericht als: “Het wordt zaterdag mooi weer, vertrek negen uur, rit van 80km. Wie gaat er mee?” Hiermee geef je iedereen de mogelijkheid om het met het thuisfront te checken en zo is de kans groter dat je zaterdagochtend met een leuke groep van start kunt gaan.

7. Kies de juiste kleding
Om optimaal te kunnen genieten van elke rit is het kiezen van de juiste kleding essentieel. Ik kies altijd voor een goede basis laag in de vorm van een zweetshirt. Afhankelijk van de temperatuur en weersverwachting pas ik de kleding aan. Omdat ik vaak vroeg op de fiets zit, zorg ik ervoor dat alles de avond van tevoren al klaarligt. Zodra ik wakker word check ik nog één keer mijn weer app en dan bepaal ik wat ik aantrek. Er zijn dagen dat het in de ochtend nog fris is en het kwik in de middag kan oplopen tot aangename temperaturen.

Ik hoop dat dit blog je inspiratie heeft gegeven om ook dit jaar weer lekker actief bezig te zijn. Momenteel ben ik aan het trainen voor mijn eerste triatlon. Hoe dat gaat? Daarover lees je meer in mijn volgende blog!